Subsidie zonnepanelen – Salderingsregeling

Zonnepanelen wekken soms meer stroom op dan je op dat moment in huis nodig hebt, bijvoorbeeld op een zonnige dag in de zomer. De stroom die je op dat moment ‘over’ hebt wordt geregistreerd door de elektriciteitsmeter en gaat weer terug het net op. Voor de stroom die je terug levert aan het net krijg je een vergoeding. De Salderingsregeling zorgt ervoor dat de vergoeding die je voor deze stroom krijgt precies hetzelfde is als het tarief dat je normaal gesproken voor je stroom moet betalen (ongeveer € 0.21/kWh).

Let op:

  • De Salderingsregeling geldt zo lang je niet meer stroom opwekt dan je jaarlijks verbruikt.
  • De Salderingsregeling geldt niet voor de zakelijke markt.

Als je zonnepanelen aanschaft voor je koophuis dan kun je na de installatie de btw terugvragen bij de belastingdienst. Met onderstaand stappenplan kun je eenvoudig de btw op zonnepanelen terugvragen.

Benodigdheden:

  1. De factuur
  2. Het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders
  3. Het Watt-piek vermogen van uw zonnepanelen (het maximale vermogen)

Stap 1

Download het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders en print dit uit zodat je het kunt invullen.

Stap 2

Vul het formulier in en stuur dit op naar (u heeft geen postzegel nodig):

Belastingdienst
Postbus 2891
6401DJ Heerlen

Stap 3

Wacht op reactie Belastingdienst.
U krijgt binnen twee weken een brief van de Belastingdienst waarin uw registratie bevestigd wordt, zodat u een persoonlijk btw-nummer hebt. In deze brief wordt uitgelegd hoe u het terugvragen van de btw kunt aanvragen. Dit kan digitaal of per post. Als u de aangifte digitaal wilt doen, dan ontvangt u per post een inlognaam en wachtwoord.

Stap 4

Btw-aangifte doen.
Je doet aangifte over het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Bij vraag 1a vul je de omzetbelasting van de opgewekte stroom in. De omzetbelasting hangt af van het vermogen van jouw zonnepanelen. De omzetbelasting wordt ook wel Forfait genoemd.
Weet u het vermogen van uw zonnepanelen niet? Vraag dit dan na bij uw installateur. Zie de Tabel welk bedrag je bij vraag 1a moet invullen.

Opwekvermogen [Wattpiek] Omzetbelasting (Forfait)
1 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 20
2001 – 3000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001 – 6000 € 120
6001 – 7000 € 140
7001 – 8000 € 160
8001 – 9000 € 180
9001 – 10000 € 200

Bij vraag 5a vul je nogmaals de omzetbelasting in en bij vraag 5b vul je de btw in die je voor de zonnepanelen hebt betaald (dit kunt u vinden op de factuur). Bij de laatste vraag vul je in hoeveel je terugkrijgt. Dit is het antwoord bij 5b minus het antwoord bij 5a.

Heeft u moeite met het terugvragen van de btw op zonnepanelen of heeft u vragen hierover, neem dan contact op met de Belastingdienst.

CTA placeholder title

Placeholder subtext

Subsidie warmtepomp en zonneboiler – ISDE

Voor alle type warmtepompen en zonneboilers is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) beschikbaar. De ISDE komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en de Rijksoverheid ondersteunt met deze subsidieregeling particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken. Per warmtepomp of zonneboiler is een bedrag vastgesteld wat je terugkrijgt na aankoop en installatie van de warmtepomp en/of zonneboiler.

 

Bekijk hier de vastgestelde subsidie per warmtepomp en zonneboiler:

  • Subsidiebedrag warmtepompen
  • Subsidiebedrag zonneboilers

Stap 1

Voldoe je aan de voorwaarden? Check hier de voorwaarden voor het aanvragen van subsidie warmtepompen / zonneboilers. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 

  • Je hebt een geldig Burgerservicenummer (BSN).
  • Je doet de subsidieaanvraag binnen 6 maanden nadat het apparaat is geïnstalleerd.
  • Voor nieuwbouw: Het apparaat is niet benodigd om aan de wettelijke EPC-eis te voldoen.

Stap 2

Doe de subsidie aanvraag online via mijn.rvo.nl. Gebruik hiervoor je DigiD (particulier) of E-herkenning (zakelijk).

Stap 3

Binnen 8 weken krijgt u bericht van de Rijksoverheid dat de subsidie is toegekend. De subsidie wordt binnen 1 week na toekenning uitbetaald.
Let op: In sommige gevallen wordt de subsidie niet toegekend omdat er nog informatie ontbreekt. Je krijgt dan uitstel, zodat je de ontbrekende informatie alsnog kan toevoegen. De subsidie wordt daarna toegekend en uitbetaald.

Welk type huis heb je?

Doe de energiebesparing check