24th september 2019

Onderzoek: Zonnepanelen en isolatie blijken meest rendabele investering voor woningeigenaren

Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau is gebleken dat zonnepanelen en isolatie de meest rendabele investeringen zijn voor woningeigenaren. ING heeft onderzocht wat er met de energiekosten gebeurd als huiseigenaren hun woning niet verduurzamen in vergelijking met huiseigenaren die wel duurzame maatregelen nemen zoals zonnepanelen, woning isolatie, warmtepomp en/of een aansluiting op het warmtenet nemen. Uit het onderzoek blijkt dat zowel zonnepanelen als woningisolatie zelfs zonder subsidie al winstgevend zijn. De winstgevendheid van een hybride warmtepomp zal de komende 10 jaar flink stijgen en de elektrische warmtepomp en aansluiting op het warmtenet hebben de komende 10 jaar nog subsidie nodig om winstgevend te blijven.

Energiekosten stijgen met 13%
ING heeft berekent dat, in het geval de woningeigenaar tot 2030 niets aan de woning verduurzaamd, de jaarlijkse energiekosten gemiddeld 13% zullen stijgen. Hiervan is 7% door marktontwikkeling en 6% door verhoging van energieheffingen. Energieheffingen zullen sowieso stijgen door de verhoging van de energiebelasting op aardgas en opslag duurzame energie.

Zonnepanelen zijn winstgevend
Volgens het Economisch Bureau is wachten met investeren totdat de energiekosten zijn gestegen niet de goede keuze. Hoewel de winstgevendheid hoger ligt als de energiekosten stijgen, loop je in de tussentijd al energiebesparingen mis.

Als een huiseigenaar via een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds investeert in zonnepanelen, zullen de maandlasten direct zo’n € 20,- per maand lager worden. Als de huiseigenaar de investering pas in 2030 doen, is de salderingsregeling vervallen en levert de terug geleverde stroom minder op.

De conclusie van het ING Economisch Bureau is dan ook om als woningeigenaar te investeren in zonnepanelen en isolatie. Heeft de woningeigenaar niet genoeg budget voor de investering, dan kunnen zij gebruik maken van het Nationaal Energiebespaarfonds. Daar kun je tegen een zeer lage rente een gedeelte of de volledige investering lenen. Doordat de energiebesparing hoger is dan de maandelijkse kosten van deze lening kost het je in de meeste gevallen niets.